asal merah hijau biru mobile version rss

Malay (Malaysia)English (United Kingdom)

Program Jom Bantu Rakyat di Parlimen Bukit Gantang Taiping

on .

 

7 Jun 2017 -  Program Jom Bantu Rakyat Perak telah diadakan pada hari ini di Parlimen Bukit Gantang Taiping yang melibatkan 4 aktiviti iaitu: i). Melawat dua buah rumah daif di Kampung Pak Dollah, ii). Majlis Sumbangan Wang Zakat Yayasan Tabung Haji di Taman Mewah, iii). Taklimat Pembangunan SRJK (T) Taman Kaya dan iv). Majlis Sumbangan Zakat YBhg Dato Syed Abu Hussin kepada 25 buah SRAR Parlimen bukit Gantang dan majlis berbuka puasa YAB Perdana Menteri bersama rakyat.

Di dalam ucapannya, YAB PM menyatakan bahawa dalam usaha merapatkan jurang pendapatan masyarakat, kerajaan tidak berpegang kepada prinsip ekonomi kapitalisme tetapi sentiasa mengamalkan prinsip campur tangan secara bersasar dan menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan. Sebagai contoh, dua buah keluarga yang sangat daif di Kampung Pak Dollah, Kamunting bakal menerima bantuan dari segi kediaman yang lebih selesa di bawah program Jom Bantu Rakyat tidak lama lagi.

 

 

YAB PM juga mengucapkan tahniah kepada Kerajaan Negeri Perak di bawah pimpinan Datuk Seri Dr Zambry yang telah mewujudkan Yayasan Bina Upaya Darul Ridzuan dan telah mendapat pengiktirafan dalam usaha mereka membantu golongan miskin dan berpendapatan rendah. Inisiatif kios bergerak yang menawarkan barang harian pada harga 30% lebih rendah berbanding harga pasaran, berupaya membantu menurunkan kos sara hidup buat mereka yang memerlukan.

Di samping itu, rakyat Perak bakal mendapat kemudahan jalan-jalan kampung yang diterangi lampu. Dengan peruntukan lebih RM8 juta, sebanyak 12,680 unit lampu akan dipasang sekaligus meningkatkan keselesaan dan keselamatan pengguna jalan raya. YAB PM berharap ini akan meningkatkan kualiti hidup penduduk di kawasan kampung-kampung.

YAB PM juga turut menyerahkan sumbangan wang zakat ziarah kasih sayang Yayasan TH untuk diberikan terus kepada golongan asnaf yang memerlukan. Peruntukan ini adalah pembayaran zakat yang diwajibkan ke atas keuntungan Tabung Haji untuk dibayar kepada rakyat atau majlis-majlis agama.

Lokasi

DIREKTORI

Tinjauan Perkhidmatan

Anda berpuas hati dengan penyampaian perkhidmatan kami?

tinjauan

PELAWAT Hari Ini: 73 | Minggu Ini: 315 | Bulan Ini: 995 | Jumlah: 195004